Giovanni Bellini

"De beste schilder van allen", zo schreef Dürer. Aan deze Giovanni Belini wijdt de Scuderie del Quirinale een overzichtstentoonstelling. Het is de eerste sinds 1949 (Venetië). Je vindt er zowat 60 schilderijen, zowat drie vierden van zijn overgebleven werk. Er zijn zowel religieuze als profane schilderijen.

Giovanni Bellini (Venezia ca 1438 tot 1516) was de zoon van Jacopo Bellini en broer van Gentile. Ook deze twee familieleden waren schilder, maar staan wat in de schaduw van Giovanni. Hij was ook de schoonbroer van Andrea Mantegna, die Bellini's zus Nicolosa huwde. Het Louvre wijdt een tentoonstellingaan Mategna. Bellini stond dus in het centrum van een kunstenaarsfamilie en van een grote bottega (atelier). In Venetië bevonden zich kunstenaars als Antonello da Messina, Giorgione, Tiziano, en, voor een korte periode, Leonardo da Vinci.

Toen Giovanni Bellini in Venetië begon te werken, stond de dogenstad op het vlak van de schilderkunst nog sterk onder de invloed van de Byzantijnse en laatgotische kunst. De ontmoeting met Mantegna was van heel groot belang. Via Mantegna komt hij in contact met de klassieke kunst. Voor Mantegna was de tekening het belangrijkste deel van de schilderkunst. Bellini zal hiet het licht en de kleur aan toevoegen. Zijn onderwerpen (Madonna met Kind, Pietà en Kruisiging) tonen figuren die bijna gebeeldhowd zijn. De gebaren die zij maken zijn zacht, maar tegelijkertijd ernstig.

Bellini, "Messer Zuan Bellin" of "Giambellino", zoals hij in Venetië werd genoemd, heeft heel goed de de tijdsgeest en de grote veranderingen die de renaisssance en het humanisme met zich meebracht, begrepen. Hij schilderde heel zijn carrière lang mensen, die nauw verbonden zijn met hun omgeving, vooral de landschappen, die overgoten zijn met het Venetiaanse licht. De werken getuigen van een diepe spiritualiteit en devotie.

In de tentoonstelling van Rome, vind je niet alleen zijn Madonna's, zijn religieuze en profane voorstellingen, maar ook het beroemde Doopsel van Christus, uitgevoerd voor de Santa Corona in Vicenza en, nog bekender, de Pala di Pesaro, die hier wordt voorgesteld samen met zijn cimasa (topstuk), die in het Vaticaan wordt bewaard (de Pietà). Als je de trap beklimt naar de tentoonstellingsruimte, is dit het eerste werk dat je ziet.

Het werk is een van de belangrijkste uit de hele Italiaanse renaissance. Je vindt er de tekening van Mantegna, de ruimtewerking van Piero della Francesca en de expressieve kracht van Donatello. Het landschap op de achtergrond komt van de Vlamingen en van Antonello da Messina. De rots die wordt afgebeeld is de rots van Gradara, die in de Marche ligt, net als Pesaro zelf. In dit werk vind je een van de typische thema's van Bellini: de harmonie van natuur en mens. De manier waarop hij de atmosfeer weergeeft, zal in een volgende generatie leiden tot de kunst van Leonardo en Giorgione.

De tentoonstellingsruimte is heel donker gehouden, zodat de (Venetiaanse) kleuren en licht goed tot hun recht komen.

Bellini was schilder, maar ook dichter: zo poëtisch is zijn werk. Hij heeft de Venetiaanse kunst definitief losgemaakt van de Byzantijnse kunst. In zijn tijd was hij dus een avant-garde kunstenaar. Hij heeft ontdekkingen van de Florentijnse renaissance verwerkt, maar in de gedetailleerde weergaven van dingen en mensen is hij ook schatplichtig aan de Vlaamse Primtieven. Hij experimenteerde ook graag: eerst gebruikte hij tempera, maar geleidelijk aan ging hij olieverf gebruiken, een techniek die waarschijnlijk uit Vlaanderen afkomstig is. Toch creëert hij een hoogst unieke synthese: zijn werk mag echt "Italiaans" genoemd worden. Het is bekend: het waren de kunstenaars die de eenheid van Italië hebben tot stand gebracht, vele eeuwen voor de politici. Zoals Antonio Paulucci in de catalogus schrijft, niemand heeft beter het Italië geschilderd, waarvan Pier Paolo Pasolini hield, en dat tot gisteren nog bestond....

Giovanni Bellini
Scuderie del Quirinale, via XXIV Maggio, 16, Roma (niet ver van het presidentieel paleis)
30/09/2008 tot 11/01/2009
€ 10 - € 7.50
Van zondag tot donderdag 10.00-20.00; vrijdag en zaterdag 10.00-22.30.
Catalogus: Silvana editoriale
www.scuderiequirinale.it

Allegoria sacra, 1485-1488, Firenze, Uffizi
Pietà, 1475-1478, Firenze, Uffizi
Verrezen Christus, 1480-1485, Forth Worth, Texas, Kimbell Art Museum
Dode Christus ondersteund door 4 engelen, 1470-1475, Rimini, Musei Comunali
Kruisdragende Chritus, 1505, Rovigo, Pinacoteca dell'Accademia dei Concordi
Presentatie van Chritus in de tempel, 1465-70, Venezia, Fondazione Querini Stampalia
Portret van een jonge senator, 1490-1500, Padova, Musei Civici-Museo d'Arte Medievale e Moderna
Madonna met Kind, ca 1510, Roma, Museo e Galleria Borghese
Hoofd van Chritus, ca 1510, Madrid, Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
Madonna met Kind, ca 1485-1490, Trustees Harewood House Trust
Kroning van de Maagd (Pala Pesaro), 1472-1474, Pesaro, Musei Civici
Doopsel van Christus, 1500-1502, Vicenza, Musei Civici, Chiesa di Santa Corona
Dronkenschap van Noë, 1515-1516, Besançon, Musée des Beaux-arts et d'Archéologie
Madonna met zegenend Kind, 1510, Milano, Pinacoteca di Brera
Dode Christus in het graf, ondersteund door 2 engelen, ca. 1470, Venezia, Museo Correr
Kruisiging, ca. 1465, Venezia, Museo Correr
Trasfiguratie, ca. 1465, Venezia, Museo Correr
Madonna degli alberetti, 1487, Venezia, Gallerie dell'Accademia
Kruisiging met joods kerkhof, ca. 1480, Prato, Cassa di Risparmio di Prato
Sacra Conversazione Giovanelli, ca. 1500 circa, Venezia, Gallerie dell'Accademia
Vier allegorieën (Restelo di Vincenzo Catena), ca. 1490, Venezia, Gallerie dell'Accademia
Vier allegorieën (Restelo di Vincenzo Catena), ca. 1490, Venezia, Gallerie dell'Accademia
Vier allegorieën (Restelo di Vincenzo Catena), ca. 1490, Venezia, Gallerie dell'Accademia
Vier allegorieën (Restelo di Vincenzo Catena), ca. 1490, Venezia, Gallerie dell'Accademia

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Umbrië

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)