Francesco Furini: l'oscura bellezza di un genio ritrovato

De eerste monografische tentoonstelling gewijd aan deze Florentijnse kunstenaar! Nochtans was het Furini die 20 jaar geleden aan een groot publiek de Florentijnse barok leerde kennen (tentoonstelling Palazzo Strozzi).

De tentoonstelling vindt plaats in het Museo degli Argenti, Palazzo Pitti, omdat zich daar twee fresco's van Furini bevinden: Allegorie van de dood van Lorenzo il Magnifico en De Platonische Academie te Careggi. Ze vullen de fresco's aan die zijn vriend uit zijn Romeinse periode, Giovanni da San Giovanni, er had geschilderd.

Francesco Furini was geboren in 1603 te Firenze geboren. Zijn vader Filippo was schilder, maar ook acteur en maakte, samen met Cristofano Allori, deel uit van de Accademia degli Incostanti, waar beiden toneel speelden. Francesco had een zus die schilderde en een andere die musiceerde.

Op 16-jarige leeftijd wordt hij naar Rome gezonden, om er zich samen met Giovanni da San Giovanni te vervolmaken. Drie jaar later wordt hij teruggeroepen, toen zijn vader op sterven lag.

Dit is ook de periode van de eerste successen. Hij combineert het chiaroscuro van Caravaggio met de antieke beeldhouwkunst. Maar ook het disegno fiorentino, de Florentijnse tekening is aanwezig!

De Pittura e Poesia, Schilderkunst en Poëzie, een schilderij dat het thema "Ut Pictura Poesis" behandelt, wekte de bewondering op van Galilei: hij wilde een exemplaar voor zichzelf.

Furini was een geraffineerde intellectueel, hij kende echter ook de onrust die zo typisch is voor de 17e eeuw. Hij slaagt erin om de contradicties samen te smelten. Je kunt zijn werk erotisch noemen, maar ook spiritueel. Mina Gregori, de verantwoordelijke voor de tentoonstelling, legt de nadruk op de spirituele kant van zijn werk. Maar hoe verklaar je de voorliefde voor de onrustige vrouwelijke ledematen?

Zijn meesterwerk, Hylas en de nimfen, trok in 1631 de aandacht van de Medici.

Maar in 1633 legde hij de geloften af en gaat zich begraven in een klooster in de Mugello.

Furini sterft jong, in 1646.

Meer info: www.furini2007.it

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)