Fra Giovanni Angelico. Pittore miniatore o miniatore pittore?

In deze Florentijnse tentoonstelling wordt een nieuw licht geworpen op Fra Angelico, ook wel Giovanni di Fiesole of Beato Angelico genoemd. Wat kwam er bij hem op de eerste plaats: het schilderen op fresco/paneel of het mintiatuurschilderen?

Men is namelijk op zoek gegaan naar sporen van zijn schilderkunst in enkele Florentijnse codices: vooral het Graduale van San Domenico te Firenze en twee psalters uit het klooster van San Marco.

Het onderzoek heeft zich toegespitst op vragen rond de vorming en de vroege kunstproductie van Fra Angelico en op de invloed die hij heeft uitgeoefend op tijdgenoten, zoals Battista di Biagio Sanguigni, en op medewerkers, zoals Zanobi Strozzi. Deze laatste interpreteert in de koraalboeken van San Marco - eveneens op de tentoonstelling aanwezig - op profane wijze ideeën van de meester, maar dan in een taal die volledig renaissance is.

Dat Fra Angelico ook miniatuurschilder is geweest, wordt bewezen door een tekst uit Vasari. De kunsthistorici gingen ervan uit dat de activiteit van Fra Angelico als miniaturist zich beperkte tot zijn vormingsjaren.

Nu wordt meer de stelling naar voor geschoven dat Fra Angelico ook later beide activiteiten naast elkaar beoefende. De Graduale 558, die vrij algemeen aan Fra Angelico wordt toegeschreven werd waarschijnlijk in het derde decennium van de 15e eeuw geschilderd.

Er zijn grote gelijkenissen tussen dit Graduale en de Pala di San Domenico (1421-1425), ook gekend als de Fiesole triptiek. Dit werk is het vertrekpunt voor de verdere ontwikkeling van Fra Angelico omdat hij er voor het eerst de verworvenheden van de renaissance gaat in verwerken.

Links fragmenten uit het Graduale, rechts details uit de Pala di San Domenico.

Een tweede vergelijking stelt de moord op San Pietro Martire voor (San Pietro da Verona), een typisch dominicaans thema. Links het Graduale 558 en rechts een detail uit de Triptiek van San Pietro Martire, bewaard in de San Marco van Firenze.

Vervolgens een bladzijde uit het Graduale, met de Roeping van Petrus en Andreas

Tenslotte: De Pala di San Domenico.

 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)