Fra Angelico

(ca.1400 - 1455)

Hij werd angelico genoemd (‘de engelachtige’) wegens de buitengewone gratie van zijn figuren en ook beato (‘de gelukzalige’) door de volkstraditie, die hem wilde uitroepen tot de grootste religieuze schilder van de renaissance.
Zijn vorming werd in beslissende mate beïnvloed door de laat-gotische schilderkunst van Lorenzo Monaco, Gentile da Fabriano en Masolino da Panicale. Onder zijn eerste werken bevinden zich bovendien enkele prachtige miniaturen voor liturgische codices. Van de hierbij opgedane techniek bleven nog lange tijd sporen te zien in de minutieuze uitwerking van zijn schilderijen.

Toch droeg hij bij tot de grote stijlvernieuwing die in Firenze in de eerste decennia van het quattrocento plaats vond door toedoen van Brunelleschi, Donatello en Masaccio.

Op formeel gebied had Fra Angelico aandacht voor artistieke vernieuwingen van zijn tijd, zoals de natuurlijke lichtinval, de perspectief, de architectonische achtergronddecors, het landschap, maar inhoudelijk blijft hij een middeleeuws kunstenaar. Kunst was voor hem een medium om de religieuze voorstellingen voor te stellen. De inhoud van zijn werk brengt ons in een wereld van rust, zachtheid en meditatie. Zijn kunst is zijn ‘visionaire kunst’: hij wil met zijn schilderwerk een hulp zijn tot gebed en beschouwing. Zijn kunst staat ten dienste van het geloof. Hij was er trouwens van overtuigd dat zijn kunst direct door God geïnspireerd was en dat hij enkel een uitvoerder was. Het kunstwerk wordt een middel en een symbool. Zo schiep hij een nieuwe vorm, bijna even onstoffelijk als het gebed zelf.

Hij schilderde veel altaarpanelen, vooral voor de kloosters der dominicanen. Zij wekken bewondering door hun levendig koloriet, hun rijkdom aan details en versiering, de bewonderenswaardige harmonie tussen de gouden achtergrond, het landschap en de ritmische golvingen van de gewaden.

Voor het San Marcoklooster te Firenze schilderde hij een frescocyclus. Hij kon er schilderen door het mecenaat van Cosimo de’ Medici, die er zijn eigen cel had, wanneer hij zich uit het drukke Florentijnse leven wilde terugtrekken.
Enkele werken:

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)