Correggio e l'antico a Roma

Zestig werken werden samengebracht in deze tentoonstelling in de Galleria Borghese, die het invloed van de oudheid op Correggio wil aantonen: een gelegenheid om een mooie wandeling in de Villa Borghese te combineren met wat cultuur.

Correggio (echte naam: Antonio Allegri) zou zeker een langere carrière hebben uitgebouwd, als hij niet plots, op 45-jarige leeftijd was overleden, op maart 1534, in Correggio, provincie Parma, de plaats waar hij in 1534 was overleden en waar hij in de San Francesco-kerk begraven ligt.

In zijn Vite wijst Vasari erop dat de kunstenaar nooit naar naar Rome is geweest. Toch had Vasari een grote bewondering voor de meester.

Zijn eerste vorming kreeg Correggio in de school van Mantegna, maar de gravitas van de meester was iets dat hem niet goed lag. Inderdaad, zelfs in zijn jeugdwerken schijnt Correggio zich los te maken van de lombardische en ferrarese invloed. Een reis naar Rome moet er dus bijna zeker geweest zijn, waarschijnlijk rond 1518-1519, ondanks de bewering van Vasari. Het classicisme en de romanità in het werk van Correggio kun je anders moeilijk uitleggen. Het beeld, de mythe van de provincialistische schilder die alleen in Parma werkte is al lang voorbijgestreefd, hoewel er - laten we eerlijk zijn - geen documenten zijn die een verblijf in Rome bevestigen.

Twintig werken van Correggio zijn aanwezig. Voor de eerste keer samen: de "Danae" van de Galleria Borghese, de "Juppiter en Io" en "De roof van Ganymedes" uit het Kunsthistorisches van Wenen. Nog een vierde werk behoort tot deze serie van de zgn. Amori di Giove, de beroemde Leda, uit Berlijn. Het schilderij is echter te broos om verplaats te worden. De Amori di Giove werden door de hertog van Mantova, Dederigo Gonzaga, bij Correggio besteld om ze cadeau te doen aan de keizer, Karle 5.

Ook: "De opvoeding van Cupido" uit de National Gallery van Londen en de "Venus en Cupido in slaap, bespied door een sater" uit het Louvre.

Maar Correggio was niet alleen een schilder van profane schilderijen: er zijn ook de religieuze schilderijen, waar Correggio zich toont als schilder van de gevoelens, van de gartie, van de kleur, van de zachthied en het licht.

Maar Correggio staat vooral bekend om de werken die op de Metamorphoses van Ovidius zijn geïnspireerd. Daar vind je de "colorito di vera carne", waar Annibale Carracci naar opkeek. Het hedonisme van de mythologische taferelen, het virtuoze gebruik van het chiaroscuro, de steeds gebogen lijnen vonden ook de bewondering van Mengs. Volgens Federico Zeri heeft de kunst van Correggio een ruimtewerking die de barok aankondigt.

Correggio werd reeds door zijn tijdgenoten bewonderd. Hij vormt met Michelangelo en Raffaello een ideale "triade rinascimentale". Maar hij heeft nooit bij zijn tijdgenoten het succes van zijnberoemde concurrenten kunnen evenaren. De reden hiervoor is o.a. het feit dat hij geen enkel kunstwerk heeft achtergelaten in Rome, het grote centrum van kunst in het Cinquecento.

Correggio e l'antico
Roma, Galleria Borghese, tot 14 september 2008
www.correggioelantico.it

De 3 aanwezige Amori di Giove:

Danae
Ganymedes
Io

Nog 2 wereldse taferelen en een portret:

De opvoeding van Cupido
Venus, Cupido en een sater
Portret van een onbekende vrouw

Religieuze taferelen:

4 Heiligen
Mystiek Huwelijk van S. Caterina
Madonna van Campori
Noli me tangere
Aanbidding van de Wijzen
Aanbidding van het Kind
Marteldood van 4 Heiligen

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)