Caravaggio in Düsseldorf

Na de succesvolle Rembrandt-Caravaggio-tentoonstelling in het Van Goghmuseum Amsterdam en de tentoonstelling in de National Gallery in London, kun je Caravaggio - Auf den Spuren eines Genies in Düsseldorf gaan zien. (09/09/2006-07/01/2007)

Het publiek maakt er kennis met een 45-tal werken. Maar die zijn niet alleen van de meester, maar ook van tijdgenoten die de stijl van Caravaggio (1571-1610) navolgden. Dat hij populair was bij zijn tijdgenoten bewijzen ook de vele kopieën die van zijn werken gemaakt werden.

Door Röntgenonderzoek begint men een duidelijk zicht te krijgen op de techniek van de meester. Het is bekend dat Caravaggio geen tekeningen of voorstudies maakte, maar onmiddellijk met verf op het doek werkte, net zoals de impressionisten eeuwen later. Toch zijn er nog twijfelgevallen.

De moderne kunstkritiek heeft intussen ook totaal anders leren kijken naar de oude kunst waar het begrip "originaliteit" een minder belangrijke rol speelde als vandaag. Als Rubens een officieel werk schildert, een altaarstuk voor de Kerk bijvoorbeeld, voerden leerlingen en assistenten grote delen van het werk uit, onder toezicht van de meester. Kun je hier nog van een echte Rubens spreken?

Ook van Caravaggio is het mogelijk dat hij met anderen samenwerkte.

Lees hier mer over Caravaggio.

Twee "echte" Caravaggio's!

Martha en Maria, ca. 1598, The Detroit Institute of Arts, Gift of the Kresge Foundation and Mrs. Edsel B. Ford
Johannes de Doper, 1602, Pinacoteca Capitolina, Roma

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)