Capolavori etruschi dall'Ermitage

Cortona is een van de bekendste Etruskische steden. De Etrusken zelf noemden het Curtun. Het was een van de stadsteden, lucumoniae, die deel uitmaakten van de Etruskische stenbond (dodecapolis).

Dit schitterend meesterwerk van de Etruskische beeldhouwkunst, daterend uit de 4e eeuw v.C., is te bezichtigen in het museum MAEC van de stad Cortona en maakt deel uit van een tentoonstelling die de Russische Hermitage er organiseert.

MAEC: Museo dell'Accademia Etrusca e della Città di Cortona, ziehier hun website: www.cortonamaec.org

De jongeman, blijkbaar jong gestorven, ligt op een aanlegbed, een kline. Het beeld werd in 1842 teruggevonden in een necropool in de omgeving van Perugia en maakte deel uit de Collezione Campana, die in 1861 door Stepan Gedeonov, een agent van tsaar Alexander II werd gekocht om deel uit te maken van de collecties van de Hermitage.

Vandaag keren een dertigtal waardevolle stukken uit de Hermitage terug naar het museum van Cortona, het MAEC. Er zijn een reeks kleine urnes in terracotta, afkomstig uit Chiusi, met polychrome resten. Er zijn ook votiefbeelden, beelden in brons die goden voorstellen, twee schitterend spiegels, en een reeks vazen in de zwartfiguurige en roodfigurige stijl; verder amforen die in de belangrijkste ateliers van Vulci en Cerveteri werden vervaardigd. Er is een precieuze bucchero uit het tweede gedeelte van de zevende eeuw v.Chr. in zwarte klei en zwart vernis.

Gian Pietro Campana, die 1831 directeur werd van de Monte di Pietà, was een groot liefhebber van de Etruskische kunst. Na financiële moeilijkheden zag hij zich verplicht om al zijn bezittingen te verkopen. Zo kreeg de Hermitage 500 vazen in zijn bezit, 193 bronzen werkjes en 78 beeldhouwwerken.

Deze tentoonstelling is ook de aanleiding om zes nieuwe zalen aan het publiek voor te stellen die de expositieruimte doen toenemen tot een oppervlakte van 2000 m2. Dit betekent dat de Cortona nu ook de vondsten kan tentoonstellen die enkele jaren geleden werden ontdekt. Het gaat om graven van rijke families (Tomba del Sodo, Tomba di Camucia). De vondsten bewijzen dat in het Etruskische Curtun een sterke aristocratische klasse aanwezig was, maar ook heel wat artisanale ateliers.

Amfoor uit Cerveteri, 550-525
Amfoor uit Vulci, 325-300 v.C.
Gevleugelde zonnegod, versiering van een wagen, 500-475
Hydria met zwarte figuren: Heracles in gevecht met Kiknos, zoon figlio di Ares (Schilder van Kiknos), 500-475
Kyathos in bucchero, Vulci, 550-500
Bord met vrouwenhoofd, Cerveteri o Falerii,

Twee topwerken uit de vaste collectie: de beroemde lampadaraio (tweede helft 4e eeuw v.C.) en de Tabula Cortonensis uit de 3e-2e eeuw v.C..

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)