Luca Cambiaso

Luca Cambiaso (Moneglia 1527 - El Escorial 1585), is wellicht de bekendste renaissancekunstenaar uit Ligurië, door de complexiteit van zijn artistieke ervaring, zijn vaardigheid als tekenaar en vooral het werk dat hij in het Escorial heeft geschilderd. Een echte "Europese" kunstenaar dus. Over het algemeen neemt men aan dat Ligurië slechts een bijrol heeft gespeeld in de renaissance. Deze tentoonstelling bewijst dat het ook actief deelnam aan de kunstscène.

Cambiaso stond in contact met beroemde tijdgenoten (late Cinquecento) zoals Michelangelo, Correggio en Tiziano. Zijn kunst behoort dan ook tot het maniërisme.

Het was ongeveer 50 jaar geleden dat nog een grote tentoonstelling aan de schilder gewijd werd. Daarom wordt in 2007 in Genova een tentoonstelling ingericht die het grootste deel van zijn werk toont. Je kunt er de productie van de schilder heel goed volgen van de eerste jeugdwerken tot aan het Spaanse werk.

Het Cinquecento was ook de tijd waarin Genova op economisch en politiek vlak een grote rol speelde. De Genovese adel wilde met architectuur en ander kunstwerken zijn vooraanstaande rol in Europa bewijzen. (Later zou ook Rubens de Genovese adel schilderen.)

De tentoonstelling vindt plaats in het Palazzo Ducale en de Musei di Strada Nuova - Palazzo Rosso. Bijna 200 objecten vind jer van over heel de wereld: de Florentijnse musea, de Pinacoteca di Brera di Milano, de Galleria Sabauda van Torino, de Polo Museale romano, het British Museum, het Louvre, de Albertina van Wenen, de National Gallery di Edimburgo, het Blanton Museum van Austin, de Gemäldegalerie van Berlijn, het New Orleans Museum of Art, het Princeton University Art Museum, het Museo del Prado, het Monastero Reale di San Lorenzo de Escorial.

In het Palazzo Ducale, wordt vooral de nadruk gelegd op een chronologische voorstelling van de schilder en start bij zijn beginperiode in de jaren 1530, waarbij hij vertrekt van de grote meesters en zijn eigenstijl ontwikkelt. Het eerste schilderij van de tentoonstelling is een zelfportret waarbij de schilder zichzelf toont, terwijl hij zijn vader schildert.

De volgende zalen zijn thematisch geordend: je vindt er de thema's die hem lief waren, maar ook zijn obsessies: Cambiaso kende inderdaad verschillende crisismomenten.

Maria met Kind behoorde ongetwijfeld tot zijn lievelingsonderwerpen.

Je vindt er ook de beroemde nachtstukken. Hij experimenteerde graag (jaren vóór Caravaggio) met licht en duisternis.

Christus voor Caiphas
Madonna della candela

Zijn activiteit als frescoschilder wordt getoond door een aantal voorstudies.

De roof van de Sabijnse meisjes, een voorstudie voor een fresco

Cambiaso was vooral geliefd bij de kloosterordes. Hij was een overtuigd voorstander van de Contrareformatie.

Er zijn ook drie projecties waarbij de cycli worden getoond die hij schilderde voor de aristocratie, de religieuze ordes en voor Spanje, o.a. voor de Basilica di San Lorenzo in het Escorial. Cambiaso, uitgenodigd door Filips II, kreeg er nooit de erkenning die hij had verwacht.

In het Palazzo Rosso ligt de nadruk op de grafische kunsten. Je vindt er enkele van zijn "kubistische" tekeningen, waarbij hij het menselijke lichaam vereenvoudigt.

Venus en Mars

Lees meer op: www.palazzoducale.genova.it

 

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)