Guido Cagnacci. Protagonista del Seicento tra Caravaggio e Reni

Barok is in! Op 20/01/2008 begon in Forlì een tentoonstelling, gewijd aan Guido Cagnacci. Op hetzelfde moment loopt in Firenze een tentoonstelling, gewijd aan Francesco Furini. Beiden waren ongeveer tegelijkertijd in Rome; Furini in 1619, Cagnacci in 1620. Ze zagen dezelfde zaken, kwamen in contact met de schilders die de kunst van Caravaggio voortzetten, maar het resultaat is verschillend. Furini was sterk beïnvloed door de antieke beeldhouwkunst en bleef trouw aan de Florentijnse tekenkunst.

Bij Cagnacci gebeurt alles directer. Zoals veel caravaggistische schilders, tekent hij niet. Er is zelfs niet één zekere tekening van hem over. Hij heeft de kunst van Caravaggio begrepen en geassimileerd, maar later komt hij in contact met de schilderkunst van Guido Reni. Zijn kunst zweeft tussen het naturalisme van Caravaggio en het idealisme van Reni ( de bellezza virtuosa). Tenslotte opent Cagnacci zich voor de Venetiaanse kunst. Zijn gebruik van de kleuren loopt zelfs vooruit op de 19e eeuw. Daarom eindigt de tentoonsteeling met de "Ruth" van Hayez.

Cagnacci was zekre geen gemakkelijke jongen. In 1628 schaakte hij een meisje van adel in Rimini. Hij kwam meerdere keren met het gerecht in contact. In 1649 was hij zeker in Venetië, waar hij, volgens sommige bronnen, incognito samenleefde met een model, dat zich als man verkleedde. Het is vooral in het "vrije" Venetië (de kerk had er nu eenmaal minder invloed) dat hij zijn activiteit ontplooide van schilder van de sensuele vrouwelijke naakten waarmee hij over het algemeen wordt geassocieerd.

In 1660 bevond hij zich in Wenen, waar hij werkte voor aartsbisschop Leopold I van Habsburg. Hij stierf er in 1663.

Op de tentoonstelling vind je, naast schilderijen van Cagnacci ook werken van , Guido Reni, Francesco Albani, Orazio Borgianni, Ludovico Carracci, Gentileschi vader en dochter, en ... Caravaggio (4 werken!).

Cagnacci is vooral bekend om zijn afbeeldingen van Cleopatra.

Vergelijk eens de brave versie van De ontvoering van Europa bij Guido Reni en de sensuele versie van Cagnacci!

Vergelijk eens de brave versie van "De ontvoering van Europa" door Guido Reni (links) en de sensuele versie van Cagnacci (rechts)!

Vergelijk ook eens de Dood van Cleopatra van Guercino met die van Cagnacci!

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)