Bottega van 1473

Deze kleine anonieme meester(s) schilderde(n) 5 taferelen uit het leven van S. Bernardino van Siena, die in 1440 overleed. Ze bevinden zich nu in de Galleria Nazionale dell'Umbria te Perugia.

Ze worden voor het eerst vermeld in de San Francesco al Prato te Perugia in het jaar 1784.

Maar ze maakten waarschijnlijk deel uit van de de kapel van San Bernardino aan de binnengevel van de San Lorenzo (Perugia, kathedraal). De beslissing voor het oprichten van dit altaar werd in 1453 genomen, maar de werkzaamheden begonnen in het jaar 1473. Agostino di Duccio werkte er aan mee.

Waarschijnlijk werden de opdrachten aan verschillende kunstenaars toevertrouwd, onder de regie van één schilder die alles superviseerde. Er was dus een bottega (atelier) nodig die de verschillende opdrachten aankon en over meerdere medewerkers beschikte. Wellicht was dit de bottega van Bartolomeo Caporali. Volgens recent onderzoek zouden de taferelen dus het product zijn van de kunstenaars die de belangrijkste Umbrische bottega van de jaren 1470 bezochten: Pinturicchio, Fiorenzo di Lorenzo, Sante d'Apollonia en Pierantonio di Niccolò del Pocciolo.

De architectuur van de scènes is sterk geïnspireerd door de principes van Leon Battista Alberti. (zie de catalogus over de Alberti-tentoonstelling in Firenze, 2006: L'uomo del Rinascimento, Leon Battista Alberti e le arti a Firenze tra ragione e bellezza, Mandragora)

San Bernardino schenkt het gezicht terug aan een blinde zou volgens recent onderzoek geschilderd zijn door Pinturicchio San Bernardino geneest Nicola di Lorenzo di Prato, gewond dooor een stier mischien geschilderd door Bartolomeo Caporali

 Keer terug naar de homepage Italiaanse kunst

Ga naar de homepage Umbria/Toscana

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in UmbriŽ

 Ga naar verhuur vakantiewoningen in Toscane

Uw portaalsite over Italië: www.casa-in-italia.com (informatie en verhuur)